Eduskunnan sivistysvaliokunta sai viime viikolla valmiiksi mietinnön uutta ammattikorkeakoululakia koskeneesta hallituksen esityksestä. Esitys oli valtiosääntösääntöoikeudellisesti kiinnostava, koska siinä hallitus toi eduskuntaan kolmatta kertaa reilun kymmenen vuoden sisään esityksen ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien pakkojäsenyydestä, kuten tässä blogissa on jo aiemmin kirjoitettu. Koska perustuslakivaliokunnan jo aiemmin tunnistamat perusoikeusongelmat eivät olleet kadonneet mihinkään, hallituksen sitkeä yritys tuoda pakkojäsenyys ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntiin törmäsi tälläkin kertaa eduskunnan perustuslakivaliokuntaan. Se totesi noin kuukausi sitten antamassaan lausunnossaan sivistysvaliokunnalle ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien pakkojäsenyyden perustuslain yhdistymisvapaussäännöksen (13 §) vastaiseksi. Valiokunnan linja perustuslain yhdistymisvapaussäännöksen tulkinnasta on toivottavasti nyt tullut hallitukselle selväksi.
Perustuslakivaliokunnan tyrmäyksen johdosta sivistysvaliokunta esittää hyväksytyssä mietinnössään ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien aseman järjestämistä nykyiseen tapaan opiskelijoiden vapaaehtoisen jäsenyyden lähtökohdista. Perusoikeuskeskustelu yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden yhdenvertaisesta kohtelusta ei kuitenkaan pääty tähän, sillä niin perustuslakivaliokunta kuin sivistysvaliokunta ottivat asiakseen katsoa ammattikorkeakouluopiskelijoiden ja yliopisto-opiskelijoiden yhdenvertaista kohtelua käsillä ollutta lakiehdotusta laajemmasta perspektiivistä.
Perustuslakivaliokunta sisällytti omaan lausuntoonsa mielenkiintoisen kannanoton, jossa se pitää aiheellisena kehittää yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden asemaa ja sääntelyä siten, että kaikilla korkeakouluopiskelijoilla on lähtökohtaisesti samanlaiset mahdollisuudet osallistua oppilaitostaan, opiskeluaan ja palveluitaan koskevaan päätöksentekoon ilman, että eri opiskelijaryhmien palvelut, edut tai velvoitteet eivät perusteettomasti poikkea toisistaan. Valiokunnan lausunnon kontekstissa kannanoton voi tulkita signaaliksi, että myös yliopistojen ylioppilaskuntien pakkojäsenyys olisi syytä ottaa seikkaperäisen perusoikeustarkastelun kohteeksi, kun yliopistolakia seuraavan kerran avataan.
Sivistysvaliokunta puolestaan kantaa mietinnössään huolta siitä, ettei ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien pakkojäsenyyden kaatuminen saa kaataa hallituksen pyrkimyksiä tuoda ammattikorkeakouluopiskelijat mukaan erityisen ylioppilaiden terveydenhoitojärjestelmän (YTHS) piiriin. Niinpä sivistysvaliokunta esittää, että eduskunta velvoittaisi ponnella hallituksen laatimaan viivytyksettä ehdotuksen, joka perustuslain vaatimukset täyttäen mahdollistaisi pakollisen terveydenhoitomaksun keräämisen ammattikorkeakouluopiskelijoilta opiskeluterveydenhuollon palveluiden järjestämiseksi.
Pauli Rautiainen
Pakkojäsenyysvääntö vei huomion pois oleellisesta: eduskunta hyväksyy jälkikäteen ammattikorkeakoulujen pakkoyhtiöittämisen. Jos uskoisin salaliittoihin, niin tässä olisi sellainen. Ja uskonhan minä.