Kyllä ihmisoikeuksille, ei epätasa-arvolle


Eduskunta äänestää huomenna (28.11.) tasa-arvoista avioliittolakia koskevasta kansalaisaloitteesta. Äänestyksestä on ennakkotietojen mukaan tulossa tiukka. Asetelma eduskunnassa onkin koko lailla kääntynyt siitä, mitä kansalaisaloitteen alkutaival antoi odottaa. Nopeassa tahdissa 166 851 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite hävisi lopulta lakivaliokunnassa yhdellä äänellä, kun aloitteen hylkäämistä ehdottava kanta voitti valiokunnan äänestyksessä äänin 9-8. Nyt etulyöntiasemassa ovat aloitteen vastustajat perinnettä, biologiaa ja kristillistä vakaumusta koskevine käsityksineen.

Aloitteen puolustajat ovat vedonneet ihmisoikeuksiin, yhdenvertaisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen. Ihmisoikeuksien näkökulmasta asia onkin aivan yksiselitteinen. Syrjintä on aidosti ihmisoikeuskysymys. Ihmisen vapaus muodostaa ihmissuhteita ja viettää perhe-elämää ovat ihmisoikeuksia. Oikeus tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti ja ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla myös perhesuhteissa on sekin ihmisoikeus. Siksi yhdenkin syrjintä koskee aina myös kaikkia.

Epätasa-arvo taas ei ole ihmisoikeus. Mikään ihmisoikeus ei kiellä samaa sukupuolta olevilta oikeutta solmia avioliittoa. Mikään ihmisoikeus ei myöskään kiellä samaa sukupuolta olevilta adoptiota eikä mikään ihmisoikeus varsinkaan edellytä ihmisten perhesuhteisiin liittyvää syrjintää näiden sukupuolisen suuntautuneisuuden perusteella. Ihmisoikeuksien nykytilassa alkaa kohta olla jo pikemminkin käskettyä olla syrjimättä samaa sukupuolta olevia avioliiton ja adoption suhteen.

Kun eduskunta huomenna äänestää tasa-arvoisesta avioliittolaista, se tekeekin samalla valinnan. Kysymys ei kuitenkaan ole pelkästään valinnasta tasa-arvoisen ja perinteisen avioliittokäsityksen eikä varsinkaan valinnasta omantunnon ja ihmisoikeuksien välillä.

Ei, eduskunta valitsee huomenna joko tasa-arvon tai epätasa-arvon, joko oikeudenmukaisuuden tai epäoikeudenmukaisuuden, joko ihmisoikeudet tai ei-ihmisoikeudet.

Samalla eduskunta myös päättää, mihin viiteryhmään Suomi kuuluu eurooppalaisessa ja kansainvälisessä vertailussa. Haluaako Suomi, joka on perinteisesti halunnut profiloitua maailmalla tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edelläkävijänä, tulla mielletyksi muiden Pohjoismaiden vai sellaisten maiden kuin Venäjä, Puola ja Latvia joukkoon näissä asioissa?

Huomenna siis selviää, olemmeko osa liberaalia länsimaista yhteiskuntaa ihmisarvoon, yhdenvertaisuuteen, yksilönvapauksiin ja oikeudenmukaisuuteen nojautuvine arvoineen. Vai edustammeko sittenkin aivan toisenlaista ajattelutapaa, sellaista jossa muutaman tai jopa yhden ihmisen kuuluu saada viime kädessä päättää, miten kaikki muut saavat elää.

Juha Lavapuro ja Tuomas Ojanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s