105–92!


Eduskunta päätti äänin 105–92 hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot. Ehkä yllättävänkin suurella enemmistöllä syntynyt päätös on hyvä uutinen paitsi Suomelle, tasa-arvolle ja ihmisoikeuksille, myös demokratialle. Kansalaisaloitteella on oikeasti väliä.

Comments

 1. Kansalaisaloite vakiinnutti paikkansa Suomen demokratiassa.

  Äänestystulos oli yllättävänkin selvä. Itse luulin, että ero olis ollut 3-4, puoleen jos toiseen. Kansa on puhunut ja pulinat poia!

 2. Juhani Kortteinen says:

  Tasa-arvoisen avioliitolain vastustajat ovat keksineet jokseenkin merkillisiä perusteita vastustukselleen. Homoseksuaalisesti suuntautuneiden ihmisten halveksuntaa ja syrjintää on pyritty kaunistelemaan näennäisrationaalein perusteluin. Nämä samat kysymykset ja perusteet joutuivat oikeudellisen arvioinnin kohteeksi, kun Kalifornian tuomioistuimet käsittelivät valituksia jotka samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon vastustavat tahot olivat tehneet.
  Kalifornian korkein oikeus oli aiemmin päättänyt, että avioliiton rajaaminen vain eri sukupuolta olevien pariskuntien väliseksi oli Kalifornian osavaltion perustuslain vastaista syrjintää. Tämän jälkeen Kaliforniassa oli vaalien yhteydessä vuonna 2008 järjestetyssä kansanäänestyksessä lakkautettu samaa sukupuolta olevien mahdollisuus avioliittoon. Tämän johdosta eräät samaa sukupuolta olevat avioliiton solmimista halunneet pariskunnat olivat vieneet asian tuomioistuimeen. Kalifornian viranomaiset kieltäytyivät puolustamasta kansanäänestyksen tuloksena muutettua lainsäädäntöä, jolloin lakialoitteen tekijöille annettiin mahdollisuus esiintyä tuomioistuimissa viranomaisten sijaan lainsäädäntömuutoksen puolestapuhujina. Yhdysvaltain korkein oikeus katsoi kuitenkin, ettei heillä ollut puhevaltaa asiassa, koska he eivät kyenneet osoittamaan, että samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta aiheutuisi heille vahinkoa.
  Mikään ei osoittanut, etteivät samaa sukupuolta olevat pariskunnat kykenisi muodostamaan perhettä ja huolehtimaan lapsista yhtälailla kuin eri sukupuoltakin olevat pariskunnat. Sosiaalinen vanhemmuus tunnustettiin siinä missä biologinenkin, ja saattoi joissakin tilanteissa olla jopa tärkeämpi vanhemmuuden ulottuvuus. Samaa sukupuolta olevien mahdollisuus avioliiton solmimiseen ei mitenkään heikentänyt eri sukupuolta olevien avioitumista tai perhe-elämää, eikä tämän mahdollisuuden kieltäminen samaa sukupuolta olevilta myöskään mitenkään vahvistaisi tai vakauttaisi eri sukupuolta olevien aviollisia suhteita. Perinteet eivät oikeuta syrjintää. Aikoinaan oli kielletty myös mustien ja valkoisten välinen avioliitto, mutta tällaisia vahingollisia ja perusteettomia kieltoja ei silti voida ylläpitää.
  Oikeudellisesti arvioituna keskeinen syy evätä samaa sukupuolta olevilta pariskunnilta mahdollisuus solmia avioliitto, vaikutti olevan samaa sukupuolta olevien pariskuntien paheksunta. Vaikka lainsäädännöllä ei voitaisikaan muuttaa yksityisiä ennakkoluuloja, ei niille voida silti antaa suoraan tai välillisesti lainsäädännöllistä hyväksyntää. Aivan samoin kuin aiemmin voimassa olleet homoseksuaalisuuden kriminalisoinnit, avioitumismahdollisuuden epääminen samaa sukupuolta olevilta pariskunnilta altistaa heidät syrjinnälle ja synnyttää vaikutelman tietyn ihmisryhmän vähempiarvoisuudesta. Joidenkin ihmisten asettaminen heikompaan asemaan muihin verrattuna pelkästään sillä perusteella, että he kuuluvat tiettyyn väheksyttyyn vähemmistöön, on kiellettyä syrjintää. Kaliforniassa tuomioistuimet katsoivat asiassa olleen kyse juuri tästä, kun samaa sukupuolta olevien pariskuntien mahdollisuus solmia avioliitto kiellettiin, vaikka sille ei ollut osoitettavissa päteviä perusteita.
  Tasa-arvoista avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen ja eduskunnan sitä koskevan myönteisen päätöksen jälkeen voi todeta, että ihmisten onneksi Kalifornian lisäksi myös Karjalasta kajahtaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s