Martin Scheinin: Viisi kiduttavaa askelta alas helvettiin


MScheinin-Cropped-175x185Tämä blogikirjoitus on suomenkielinen käännös englanninkielisestä kommentistani Just Security-blogissa (http://justsecurity.org). Se perustuu varhaiseen ja lyhyeen jaksoon Yhdysvaltain Senaatin tiedustelukomitean sensuroidussa 600-sivuisessa tiivistelmässä 6700 sivun raportista CIA:n kuulustelumenetelmistä epäiltyjen terroristien käsittelyssä. Muutamalla kymmenellä sivulla on kuvattu askel askeleelta CIA:n laskeutuminen ihmisyydestä epäinhimillisyyteen, 20. vuosisadan perustuslaillisuuden ja ihmisoikeuksien ihanteista 21. vuosisadan todellisuuteen, ihmisyksilöiden alistamiseen pelkiksi välikappaleiksi niiden käsissä, jotka kuvittelevat valtansa olevan rajaton. Portaat alas helvettiin olivat lyhyet, vain viisi askelta yhdessätoista kuukaudessa.

Ensimmäinen askel. Välittömästi syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskujen jälkeen presidentti George W. Bush allekirjoitti 17.9.2001 salaisten toimivaltuuksien muistion (Memorandum of Notification, MON), jolla Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA sai ainutkertaisen avoimen harkintavallan pidättää ja vangita henkilöitä, jotka olivat uhka Yhdysvaltain turvallisuudelle (ks. tiivistelmän s. 11). Näin poikettiin rajusti aiemmin hyviksi todetuista periaatteista koskien vapaudenriiston edellytyksiä ja viranomaisten toimivaltuuksia sodan ja rauhan aikana, mukaan lukien periaatteesta, jonka mukaan tiedustelupalveluille ei tule uskoa itsenäisiä vapaudenriistovaltuuksia.[1]

Toinen askel. Maaliskuuhun 2002 mennessä CIA oli omavaltaisesti laajentanut vapaudenriistovaltuutensa ohi Bushin allekirjoittaman muistion sanamuodon ja ohjeistanut oman henkilöstönsä, “että olisi asianmukaista riistää vapaus henkilöiltä, jotka ehkä eivät itse ole tärkeiksi arvioituja kohdehenkilöitä (high-value targets) mutta joilla saattaisi olla tietoa tärkeistä kohdehenkilöistä” (s. 13, korostus lisätty). Ottaessaan tämän askeleen CIA hyväksyi ihmisen alistamisen pelkäksi välikappaleeksi, poiketen perustavanlaatuisesta moraalisesta periaatteesta, jonka Immanuel Kant ja monet muut ennen ja jälkeen häntä ovat eri tavoin muotoilleet.

Kolmas askel. Huhtikuussa 2002 CIA palkkasi kaksi psykologia, joihin Senaatin raportin tiivistelmässä viitataan peitenimillä SWIGERT ja DUNBAR, mutta joiden oikeat nimet tiedotusvälineiden mukaan ovat James Mitchell ja Bruce Jessen, luomaan tyhjästä kuulustelumenetelmien paketti CIA:n käyttöön. Lukija ei voi välttää toivottomuuden ja ahdistuksen tunteita lukiessaan Senaatin raportin kliinisen kuvauksen näiden psykologien pätevyydestä tehtävään (s. 21):

1lainaus

Neljäs askel. 24.7.2002 kymmenen näiden amatöörien ehdottamaa “tehostettujen kuulustelukeinojen” menetelmää hyväksyttiin käyttöön otettaviksi, ja kaksi päivää myöhemmin vesikidutus (waterboarding) lisättiin pakettiin (s. 36). Senaatin raportin tiivistelmän sivuilla 40-45 on kuvattu kuinka Abu Zubaydah toimi koe-eläimenä vesikidutuksen ja muiden menetelmien käytössä. Jos joku haluaa lukea vain kuusi sivua Senaatin raportista, ehdottaisin näitä. Lainaan tässä silti vain yhtä viatonta kohtaa siitä, kuinka tuo tarina alkaa (s. 40):

2lainaus

Viides askel. Noiden viikkojen jälkeen, elokuun 2002 lopulla, psykologit olivat valmiita julistamaan eläinkokeidensa tulokset. Abu Zubaydahin kidutus oli saavuttanut tarkoitusperänsä ja siksi siinä testattu menetelmä tuli ottaa laajemmin käyttöön tulevissa kuulusteluissa (s. 46):

3lainaus

 

 

 

Tämä lainaus on kaikkien aikojen moraalinen pohjanoteeraus: elävä ihmisyksilö on alistettu pelkäksi välikappaleeksi ja sitten muserrettu sen osoittamiseksi, että hänellä ei ole mitään merkityksellistä tietoa. On tultu alas helvettiin.

Eiköhän tämä tullut jo selväksi? Suomennan vielä tuon äskeisen lainauksen: “Päämääränämme oli tulla pisteeseen, jossa olemme täydellisesti murtaneet kohteen halun ja kyvyn vastustaa tai kieltäytyä antamasta meille informaatiota (tiedustelutietoa) jota hänellä saattoi olla. Lisäksi pyrimme saattamaan kohteen sellaiseen tilaan, että voimme vakuuttua siitä, että hän ei/ei pidä hallussaan piilotettua tietoa uhkasta taikka tiedustelutietoa joka saattaisi estää terroristisen teon.”[2]

Tämän kirjoituksen varsinainen sanoma tulee silti vasta tässä: Senaatin raportin sensuroidun tiivistelmän julkistamista seurannut keskustelu on edelleen tuon pohjanoteerauksen tasolla: juuri nyt, kun kidutus on tullut huolellisesti dokumentoiduksi ja julkistettu, kuulemme kun vanha levy pannaan taas soimaan. Kidutus halutaan oikeuttaa sillä, että sen kautta saavutettiin jotakin hyödyllistä tietoa. Totta, CIA:n eläinkokeissa on tieteellisesti osoitettu, että jos otetaan kiinni joukko syyllisiä ja syyttömiä ja alistetaan heidät kidutukselle heidän persoonallisuutensa ja jäljellä olevan vastarintansa musertamiseksi, on mahdollista näyttää toteen, että henkilöllä ei ole mitään hyödyllistä informaatiota. Tässä on se “tulos” josta menossa olevassa keskustelussa kidutuksen hyödyllisyydestä on kysymys. Moraaliselta kannalta tuo yritys puolustella kidutusta vain oksettaa. Oikeudellisesti arvioiden kyse on tehtyjen rikosten suojelemisesta ja yllyttämisestä uusiin.

“Hirviöitä on olemassa, mutta heitä on liian vähän jotta todellinen vaara olisi heissä. Vaarallisempia ovat tavalliset ihmiset, nuo käskynalaiset jotka ovat valmiita uskomaan ja toimimaan ilman kysymyksiä.” (Primo Levi)

 

Martin Scheinin 

 

[1] Ks. YK:n erityisraportoijana vuonna 2010 laatimani raportti, Compilation of good practices on legal and institutional frameworks and measures that ensure respect for human rights by intelligence agencies while countering terrorism, including on their oversight, YK-asiakirja A/HRC/14/46.

[2] Suomentajan (MS) huomautus: ilmaisu ”ei/ei” on suora käännös Senaatin raporttitiivistelmästä ja oletettavasti siinä suora sitaatti viestistä Puolassa toimineesta CIA:n salaisesta pidätyskeskuksesta pääkonttoriin (ks. alaviite 218). Sigmund Freud ehkä voisi selittää, miksi muotoiluna oli ”ei/ei” eikä esimerkiksi ”ei/kyllä”.

Comments

 1. Matti Ikonen says:

  Vaikka ihmiskoe oli kammottava, niin se oli silti ihmiskoe, eikä eläinkoe.

 2. Riikka Söyring says:

  Kiitos tästä artikkelista, hra Scheinin.

  Senaatin tiedustelukomitean raportista käy selville myös, että Yhdysvallat harjoitti kidutusta jo ennen Bushin hallintoa, Bushin aikana se vain sai aivan uudet mittasuhteet.

  Julkinen keskustelu on mielestäni valtamediassa enimmäkseen täysin kieroutunutta. Ihastellaan Yhdysvaltain hallinnon rohkeutta ja läpinäkyvyyttä – kun se painostuksen ja vitkuttelun jälkeen julkaisi 480-sivuisen, CIA:n ”editoiman” yhteenvedon 6 700 -sivuisesta raportista, alle 10% kokonaisuudesta.

  Vähälle huomiolle on jäänyt myös kidutusraportin yhteys muiden maiden toimintaan, josta Open Societyn 2013 julkaisema ”Globalizing Torture – CIA secret detention and Extraordinary Rendition” -raportti kertoo. Noin neljännes maailman maista on osallistunut tähän kidutuksen alihankintaketjuun. Myös Suomi.

  Näen yhteyden myös Yhdysvaltain sisäisen ihmisoikeustilanteen heikkenemiseen, poliisin militarisoitumiseen sekä yksityistetyt vankilat -järjestelmään.

  Riikka Söyring. Heinävesi

 3. Jokke Jauhola says:

  Ikävä homma että ihmiset tekee toisilleen pahaa.

 4. Kiitos perehtymisestä ja tiedon välittämisestä. Välittämisestä.

 5. Sanna J. says:

  ”Vaarallisempia ovat tavalliset ihmiset, nuo käskynalaiset jotka ovat valmiita uskomaan ja toimimaan ilman kysymyksiä.”

  Tällaisia ihmisiä on suurin osa meistä ja tämän voi noteerata jo pienemmissäkin, sinänsä ei niin vakavissa asoissa. Kun olen kohdannut työssäni lauseen , esimieheni taholta: ”Mutta tämähän on vain työtämme”, olen pohtinut, että noinko hän sanoisi, jos meidät pyydettäisiin vaikkapa listimään kaikki ruskeatukkaiset, joita eteen tulee. Olen 100% varma, että hän sanoisi siinäkin tapauksessa noin: ”Tämähän on vain työtämme.” Tämän vuoksi jätän nykyisen työpaikkani. En aio odottaa, että mennään tuohon pisteeseen ennen kun tajuan häipyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s