USA:n korkein oikeus: Samaa sukupuolta olevilla perustuslain takaama oikeus avioliittoon


Yhdysvaltain korkein oikeus antoi tänään (26.6.) historialliseksi luonnehditun tuomionsa samaa sukupuolta olevien avioliittoa koskevassa Obergefell v. Hodges-tapauksessa. Tuomiossa ei ole kysymys yksin siitä, että USA:n ylin tuomioistuin olisi hyväksynyt eräissä osavaltioissa säädetyt samaa sukupuolta olevien avioliittoa koskevat avioliittolait. Ratkaisu menee merkittävästi tätä pidemmälle: koska perustuslain 14 lisäys – oikein tulkittuna – takaa samaa sukupuolta oleville yhtäläisen oikeuden avioliittoon, tämä oikeus pitää toteutta kaikissa USA:n osavaltioissa. Ja vastaavasti: kaikki sellaiset osavaltiokohtaiset avioliittolait, jotka rajaavat avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi, ovat korkeimman oikeuden päätöksen perusteella perustuslain vastaisia. Käytännössä ratkaisu merkitsee, että voimassa oleva avioliittolainsäädäntö on yli puolessa Yhdysvaltain osavaltioista ristiriidassa perustuslain kanssa, koska ne nojautuvat perinteiseen miehen ja naisen väliseen avioliittokäsitykseen eivätkä niin ollen takaa ”equal protection of the laws”.

USA:n korkeimman oikeuden päätökset tapaavat olla erimielisiä. Tämänpäiväinenkin päätös oli täpärä 5-4 -äänestysratkaisu, mikä ei tietenkään vaikuta sen oikeudelliseen merkitykseen. Kysymys on sitovasta korkeimman oikeuden tulkinnasta siitä, miten USA:n perustuslakia on tulkittava USA:ssa ja miten se sitoo osavaltioita.

Ratkaisusta ei tietenkään voi vetää suoria johtopäätöksiä siihen, miten avioliittolainsäädäntöä pitäå Euroopassa tai esimerkiksi Suomen perustuslain näkökulmasta tarkastella. Silti tämänpäiväisen ratkaisun ja siihen sisältyvien eriävien mielipiteiden argumentaatio on hyödyllistä luettavaa sekä niille, jotka lähestyvät tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä perustavanlaatuisena yhdenvertaisuuskysymyksenä että niille, joiden mielestä avioliittolainsäädäntöä tulisi lähestyä yhtä perustavalla tavalla puhtaasti demokraattisen lainsäätäjän harkintavaltaan kuuluvana asiana, jossa merkitystä on lähinnä uskonnolla taikka kansallisella perinteellä, mutta ei niinkään yhdenvertaisuudella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s