Sote, perustuslaki ja kriitikkojen ääni


Kuten viime perustuslakiblogauksessa todettiin, perustuslakivaliokunnan maakunta- ja soteuudistusta koskeva lausunto PeVL 26/2016 vp on saanut julkisuudessa hyvinkin myönteisen vastaanoton. Muun muassa Aulis Aarnion ja Elina Pirjatanniemen  kirjoitukset ovat sittemmin vahvistaneet tätä vaikutelmaa.

Toisaalta uusilta soraääniltäkään ei ole vältytty. Mistään kovin laajan kansanjoukon kritiikistä ei sinänsä kai voida puhua, mutta ei toisaalta myöskään vaikutusvallan näkökulmasta aivan vähäisistä tahoista. Tosiasia joka tapauksessa on, että sote-lausunnon jälkeen on julkaistu varsin monta kirjoitusta, jossa on esitetty toisinaan voimakastakin arvostelua perustuslakivaliokuntaa ja sen kuulemia asiantuntijoita kohtaan. Tosin kannoissa näyttää myös tapahtuneen jonkinasteista muutosta.

Lakien perustuslainmukaisuuden valvonnan ympärillä tapahtuvan vallankäytön kontrollin ja tasapuolisuudenkin näkökulmasta on tärkeää tuoda avoimesti ja systemaattisesti esiin myös tällaiset perustuslakivaliokuntaan ja sen kuulemiin asiantuntijoihin moittivasti suhtautuvat puheenvuorot – etenkin kun niitä esitetään poliittisen vallan ylätasoilta. Alle on tätä silmälläpitäen koottu kronologisessa järjestyksessä tällaisia  kirjoituksia ja haastatteluja. Emme väitä, että kaikki olisivat samanmielisiä, mutta emme toisaalta pidä myöskään tarpeellisena kommentoida kritiikkiä tässä. Kirjoituksia lukiessa ja yhtä videota katsoessa voi kukin vapaasti pohtia, mistä kritiikissä on kulloinkin oikeastaan kysymys, mihin se perustuu ja mitä puheenvuorot kertovat suomalaisesta perustuslakikulttuurista.

Perustuslakiblogi toivottaa lopuksi kaikille oikein rentouttavaa keskikesää Pohjois-Korean v. 1972 perustuslain 71 artiklan hengessä:
Article 71 
Citizens have the right to relaxation. This right is ensured by the establishment of working hours, and the provision of holidays, paid leave, accommodation at health resorts and holiday homes at State expense and by a growing network of cultural facilities.”
 

/JL & TO

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: