Koronavirukseen liittyvää valtiosääntökeskustelua muualla


Useissa maissa on ryhdytty viime viikkoina koronaviruksen leviämisen torjunnan tai hidastamisen johdosta monenlaisiin ihmisten normaalielämään rajusti kajoaviin toimenpiteisiin. Monissa maissa on siirrytty normaalioloista poikkeustilaan ottamalla käyttöön poikkeuksellisia tilanteita varten varalla olevaa lainsäädäntöä.

Suomessakin siirryttiin jo hetki sitten pienoispoikkeustilaan julistamalla koronavirus yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, joka antoi viranomaisten käyttöön tartuntatautilain keinovalikoiman. Tämän jälkeen on aloitettu keskustelu varsinaiseen poikkeustilalainsäädäntöön eli valmiuslain tarjoaman keinovalikoiman käyttöön siirtymisestä. Samalla on käynyt selväksi, että siirryttäessä pois normaatilanteesta nousee esiin lukuisia sellaisia sääntelykysymyksiä, joita ei ole ratkottu ennakollisesti. Näistä monet ovat erittäin perus- ja ihmisoikeusherkkiä kajotessaan sellaisiin perus- ja ihmisoikeusoikeuksiin kuin liikkumisvapaus ja omaisuudensuoja.

Myös monissa perustuslakiblogin sisarblogeissa eri maissa on käyty valtiosääntöoikeudellista keskustelua valmiuslainsäädännöstä ja muista koronavirukseen liittyvistä valtiosääntökysymyksistä. Tässä linkkejä eräisiin kirjoituksiiin:

  • Alessandra Spadaro kirjoittaa EJIL:TALK! -blogissa valmiuslainsäädäntöön perustuvien toimenpiteiden käyttöönoton Italiassa yhteydestä maata sitovien kansainvälisen ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamiseen.
  • Doug Rutzen ja Nikhil Dutta kirjoittavat Just Security -blogissa pandemian hallinnasta ja ihmisoikeuksista.
  • Arianna Vedaschi ja Chiara Graziani ovat kirjoittaneet Verfassungsblogissa Italian valmiuslainsäädäntöön liittyvistä valtiosääntökysymyksistä.
  • Weyma Lübbe on käsittelee Verfassungsblogissa potilaiden hoidon priorisointiin liittyviä oikeuskysymyksiä tilanteessa, jossa kaikkia potilaita ei voida hoitaa.
  • Matthias Cornils analysoi Verfassungsblogissa erilaisten tilaisuuksien perumista koskevia korvauskysymyksiä.
  • Ulrich Karpenstein ja Roya Sangi hahmottelevat Verfassungsblogissa tilannetta EU-oikeuden näkökulmasta.

Tällä hetkellä erityisesti saksalaisesta Verfassungsblogista näyttäisi muodostuvan alusta, jossa keskustellaan koronavirukseen kytkeytyvistä valtiosääntökysymyksistä mannereurooppalaisesta näkökulmasta.

 

Blogin toimitus / Pauli Rautiainen

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s