Pauli Rautiainen: Suomen translaki rikkoo edelleen Euroopan ihmisoikeussopimusta – Sipilän ja Rinteen hallitukset eivät tehneet asialle mitään eikä Marininkaan hallituskaan ole ryhtynyt sanoista tekoihin


Koronan takia siirretty Helsinki Pride on käynnistynyt tänään. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta ajavalla tapahtumalla on ollut pitkään nimekkäitä suojelijoita. Vuosina 2020 ja 2021 tapahtuman virallisena suojelijana toimiva pääministeri Sanna Marin toteaa tapahtuman verkkosivuilla hallituksensa tavoitteista:

”Hallitus on sitoutunut edistämään ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa ja oikeuksia vahvistetaan lainsäädännössä ja palveluissa. Uudistamme translain itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi, parannamme intersukupuolisten lasten asemaa sekä muutamme laajasti lainsäädäntöä ja rakenteita tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tukevaksi. Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvään ja ihmisarvoiseen elämään.”

Nämä ovat perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja turvaamisen näkökulmasta tärkeitä tavoitteita. Niissä on kuitenkin aika siirtyä sanoista tekoihin.

Pride-viikon alkaessa onkin hyvä muistaa, että jo keväällä 2017 annetusta ratkaisusta A.P., Garçon & Nicot vastaan Ranska lähtien on ollut selvää, että Suomen translaki rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta. Kirjoitin tästä tuoreeltaan vuonna 2017 perustuslakiblogissa. Nyt tuo ihmisoikeusloukkaus on kroonistunut, kun sen poistamiseksi ei ole ryhdytty toimiin.

Eduskunnan oikeusasiamiehen asettama Ihmisoikeuskeskuksen ihmisoikeusvaltuuskunta, jonka lakisääteisenä tehtävänä on käsitellä periaatteellisesti tärkeitä ihmisoikeuskysymyksiä, kirjelmöi syksyllä 2017 silloiselle pääministerille Juha Sipilälle, että Suomen hallituksen on välittömästi lopetettava Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomiossaan toteama ihmisoikeusloukkaus ja ryhdyttävä translain välittömään uudistamiseen. Valtuuskunta vaati, että translaista poistetaan vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä samalla, kun transihmisten itsemääräämisoikeus, yksityiselämän suoja sekä henkilökohtainen koskemattomuus turvataan laintasoisesti.

Pääministeri Sipilän hallitus ei tehnyt kirjelmän johdosta yhtään mitään. Tämän väitettiin johtuneen perussuomalaisten poliittisista tavoitteista, jotka estivät Sipilän hallitusta ryhtymästä toimiin. Eduskuntavaalien jälkeen uudistus kirjattiin pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelmaan, mutta Rinteen hallitus ei tehnyt liioin mitään. On jäänyt epäselväksi mistä tämä johtui, mutta perussuomalaisten tavoitteet eivät ainakaan käy selitykseksi puolueen siirryttyä oppositioon. Syyn täytyy olla muualla.

Ihmisoikeusvaltuuskunnan kirjettä ei kohdistettu Juha Sipilälle. Se oli kohdistettu Suomen pääministerille. Sipilän jälkeen siis Rinteelle. Ja nyt hänen jälkeensä ihmisoikeusvaltuuskunnan vaatimus on kohdistettu pääministeri Marinille, jonka tehtävänä on kaikin toimin ja aivan välittömästi päättää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen toteama ihmisoikeusloukkaus, josta hänen hallituksensa on tietoinen. Aivan kuten jo Sipilän ja Rinteen hallitusten olisi pitänyt tehdä.

Suomen valtiolla on yksiselitteisesti oikeudellinen velvollisuus luopua ihmisoikeusloukkaukseksi katsotusta translain lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta aivan välittömästi. On siirryttävä sanoista tekoihin. Todetuista ihmisoikeusloukkauksista on aina luovuttava välittömästi, ei vasta joskus tulevaisuudessa.

Pauli Rautiainen
julkisoikeuden apulaisprofessori
Tampereen yliopisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: